kedd, július 13, 2010

Kuti János -Háromszék
Érett(len)ségi diplomák (Glossza)

Nálunk még nem sikerült egységesíteni az érettségi vizsgát. Számomra nehezen érthető, hogy lehet az, hogy Háromszéken egyes iskolákban senkinek sem sikerül az érettségije, máshol meg 99,9 százalék a sikeresen vizsgázók aránya.
Az a gyanúm, hogy Romániában többféle módon folyik az érettségiztetés. Viszont érettségi diploma csak egyféle van, ami nem igazságos. Az érettségi lebonyolításától függően mindenkinek olyan diplomát kellene kiadni, amilyent valójában megérdemel az érett vagy éretlen vizsgázó. A diplomák különféle színűek és feliratúak kellene legyenek, hogy ott, ahol felmutatja a felhasználó, mindjárt lássa az ez iránt érdeklődő, hogy kivel is áll szemben. Például a tudásért adott diploma lehetne mondjuk zöld. Mert vannak még olyanok is nálunk, akik úgy mennek át a vizsgán, hogy tudnak. Lehet, hogy ők okosak, és ennek ellenére tanulnak. És vannak, akik kevésbé okosak, de szorgalmasak, és sokat tanulnak. Ezek, lehet, az életben nem sokra viszik, de megbízható, szorgalmas beosztottak lehetnek még. Esetleg jó orvosok, mérnökök, tanárok, de közülük kutatók és tudósok is kikerülhetnek.
Más érettségi diplomát, például kéket kellene adni azoknak, akik puskáznak. De ezek is kétfélék. Vannak olyanok (egész osztályok), akiknek megengedik, hogy puskázzanak. Ezek a szerencsések. Ha írni, olvasni tudnak, akkor átmennek a vizsgán. Az életben az ilyeneknek szerencséjük van. Ha élni tudnak szerencséjükkel, akkor érvényesülnek vele. Aztán vannak, akiknek nem engedik, hogy puskázzanak, és mégis puskáznak, felhasználva a modern technika áldásait. Ők, akik mindenre találnak megoldást, és az életben is sokra vihetik. Az ilyenre mondják, hogy a jég hátán is megél. Lehetne nekik például barna diplomát adni.
Aztán vannak, akiknek a vizsgáztatók felírják a táblára a megoldást. Őket egész életükben kell támogatni. Diplomájuk lehetne sárga. De van ezek között olyan is, akinek ezek ellenére sem sikerül az érettségije, mert még nem tud írni, olvasni, esetleg szellemileg elmaradott. Ezek a fogyatékosok, akik közül a kevésbé fogyatékosak egyenesen rokkantsági nyugdíjba mennek, pedig dolgozni esetleg tudnának. Viszont annyi eszük van, hogy nem akarnak dolgozni. Ezeknek fehér diploma dukálna. Ilyen Romániában állítólag háromszázezer van. Ha átsegítik őket az érettségi és orvosi vizsgákon, akkor lesz legalább róla papírjuk, hogy érettségiztek, és rokkantsági nyugdíj jár nekik.
A rendőrség sok olyan autóvezetőt talált, aki vak vagy gyengén látó, és betegnyugdíjat kap, ennek ellenére hajtási jogosítványa van. Innen is látszik, hogy a látszat és a papír nem mindig számít.
Végül, de nem utolsósorban: vannak, akik megvásárolják az érettségi diplomát. Ezekből kerülhetnek ki a szélhámos üzletemberek, politikusok, politikai alapon kinevezett igazgatók és társaik. Ezeket piros diplomával lehetne jutalmazni. Van, ahol az érettségiztetés e módját iparszerűen űzik, mind ahogy ez Podul Turculuion (Bákó megye) történt. Ott az igazgató, az aligazgatónő és a titkárnő igen egyszerű és elmés módját alkalmazta az érettségiztetésnek. Az aligazgatónő osztályról osztályra járt, és bejelentette, hogy aki azt akarja, hogy jól sikerüljön a vizsgája, fizet. Ha mégsem sikerülne érettségijük, akkor visszaadják a pénzt. A nyomozók 251 hasonló dolgozatot találtak tízes osztályzattal. Ugyanakkor 54 boríték is kézre került 2000 és 8000 lej közti összegekkel, amelyeket az igazgatói irodában, a titkárnőnél vagy az aligazgatónő fehérneműjében találtak meg. Azt nem lehet tudni, hogy a melltartójában vagy a bugyogójában. De az biztos, hogy mindenki úgy növeli a jövedelmét és a mellét, ahogy tudja. Van, aki szilikont palántáltat bele, van, aki pénzzel tölti ki a melltartóját. Az egész összeg 130 000 (egymilliárd-háromszázmillió régi) lejre rúg.
Találtak a vizsgázó fizetővendégek között Bákó megyei polgármestereket is. Olyan esetre is bukkantak, hogy a télen letett képességvizsgájuk olyanoknak is sikerült, akik a vizsgakor nem is voltak az országban. Aztán van olyan eset is, hogy ha nem sikerül a vizsgája, reklamál. Volt, ahol szintén pénz ellenében átmenőnek bizonyultak az azelőtt megbukott diákok. Mivel államelnökünk mindent meg akar adóztatni, ezért törvényesíteni lehetne a pénzért adott érettségi diplomát. Csak éppen államilag kellene szervezni a diplomagyártást és -eladást. A költségvetés csökkentése végett meg lehetne szüntetni a középiskolai oktatás nagy részét. Középiskolát csak azok végezzenek, akik valóban tehetségesek, okosak vagy szorgalmasak. A többiek pénzért megvehetnék a diplomát, és mehetnének egyenesen egyetemre.
Ott is beindult már a diplomaárusítás. Például Karánsebesen, ahol a Hyperion egyetem kihelyezett részlegén a jogi fakultás (!) 33 diákjától a licencvizsgáért fejenként 1500 eurót kért és kapott a részleg vezetője, és egy városi tanácstag (mellesleg diák ugyanott) is bedolgozott a szervezésbe. És még mondja valaki, hogy nálunk nincs is igazi piacgazdaság, ahol mindent a kereslet és kínálat szabályoz!

Nincsenek megjegyzések: