kedd, március 29, 2011

közérdekű

Crescătorii de animale din Ungra şi Hoghiz se plâng că au rămas fără păşuni

Publicat in: myTex.ro - portalul tau de stiri online nr. 5365 din Ma, 29 Mar 2011
Locuitorii din comunele Ungra şi Ticuş, care deţin animale, s-au declarat nemulţumiţi de maniera în care gestionează primarii celor două localităţii situaţia islazului comunal. Crescătorii de animale din cele două comune nu reuşesc să-i determine pe primari să semneze contractele de concesiune a unor suprafeţe din islazul comunal şi în acest fel nu pot obţine subvenţia de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Liderul PDL Ungra, Mircea Şchiopu a reclamat faptul că deşi au existat aproximativ 40 de fermieri care au solicitat Primăriei concesionarea unor suprafeţe din cele 1.100 de hectare ale islazului comunal, primarul Traian Stanciu (PSD) refuză acest lucru, deşi există o hotărâre a Consiliului Local. Precizăm că subvenţia pentru aceste păşuni este cuprinsă între 130 şi 300 de euro pe hectar.
„Crescătorii de animale de la noi au solicitat terenurile, primarul nu a vrut să semneze contractele de concesiune, dar oamenii au depus solicitări la APIA pentru a obţine subvenţia la hectar. A fost solicitată subvenţie pentru 1.100 de hectare de către Primărie şi pentru alte 250 de hectare de către crescătorii agricoli. Aşa s-a ajuns la o supra-declarare şi ambele solicitări au fost respinse de către APIA Braşov”, a spus Şchiopu. Faţă de această chestiune, ministrul secretar de stat, Szakal Andras, a precizat că a solicitat un control al conducerii APIA şi de la Ministerul Agriculturii, argumentând că în ţară există primari care au dosare penale pentru astfel de abuzuri. „Trebuie să se respecte legea şi în această speţă, de aceea este nevoie de un control al autorităţilor de la Bucureşti”, a spus Szakal Andras.
La Hoghiz, situaţia a fost reclamată de consilierul local Nicolae Catea (PDL) care a menţionat că pentru suprafaţa de aproximativ 1.000 de hectare de teren a fost iniţial încheiată o asociere între Primărie şi Asociaţia Crescătorilor de Animale din cele 6 sate aparţinătoare. Catea a declarat că banii proveniţi din subvenţie nu au ajuns la crescătorii de animale şi nici nu s-a aflat ce s-a întâmplat cu ei. „Noi cerem un extras de cont pentru a vedea cum au fost cheltuiţi acei bani, dar de la Primăria Hoghiz nu obţinem nimic. Păşunea nici nu a fost curăţată, aşa că nu ştim pe ce s-au dus banii”, a afirmat acesta. Faţă de aceste chestiuni, directorul APIA Braşov, Ion Ciocan a susţinut că primăriile trebuiau în primul rând să rezolve cererile crescătorilor de animale.
„Unităţile teritorial administrative trebuie mai întâi să soluţioneze cererile venite din partea crescătorilor de animale. În cazul în care rămân suprafeţe neatribuite atunci UAT-urile pot depune şi ele solicitări pentru subvenţii. În cazul, însă, în care nu se rezolvă solicitările legale atunci nu se aprobă acordarea de subvenţii nici UAT-urilor”, a afirmat Ciocan.

Nincsenek megjegyzések: