szombat, július 09, 2011


Szép, csendes és egyszerű – talán így jellemezhetnénk a legtalálóbban azt a felvonulást, amelyet kedden este szerveztek Brassóban, a Cenk alatti város kommunista rezsim idején lebontott református templomának helyére.

A szemerkélő eső ellenére nagyon sokan megjelentek a református egyház által szervezett eseményen, ott volt többek között Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kató Béla püspökhelyettes és Eötvös József generális direktor, de a más felekezetek lelkipásztorai, a brassói magyarság vezető politikusai is, a hívek és más felekezetű érdeklődők is szép számban felvonultak. „A méltóságmeneten mindenki részt vett, aki együtt érez velünk” – jelentette ki a Krónika kérdésére Kassay Géza belvárosi lelkipásztor.

A két, zászlót vivő székely ruhás fiatal által felvezetett menet a Kolostor (Mureşenilor) utcáról indult, a végállomás pedig az Aro Szálloda volt, ennek új szárnya áll ma ugyanis az 1963-ban lebontásra ítélt templom helyén. Azt, hogy itt egykor Istennek szentelt ingatlan állt, egy élő sövénnyel elkerített terület közepén elhelyezett tábla jelzi – ennek felállításához a hotel tulajdonosa anyagilag is hozzájárult. Bár az emléktáblát – ami egyébként az útról alig észrevehető – nem lehet megközelíteni, a felvonulás résztvevői most elhelyezhették talapzatán a megemlékezés koszorúját.

A tábla mellett beszédet mondott Pap Géza püspök, illetve Szegedi László kőhalmi lelkipásztor. Ezekben főként arra tevődött a hangsúly, hogy bár a templomot lebontották, a közösség még él, s ezért kell hálát adni. Nem a templom újraépülésének, hanem a sebek begyógyulásának van itt az ideje, mert Jézus is csak szimbolikusan mondta, hogy három nap alatt felépíti a templomot. Ebben a lelki épülésben van a lényeg, hangzott el mintegy útravalóként. Az esemény méltóságteljességéhez a brassói dalárda is hozzájárult.

A méltóságmenetet megelőzően az Erdélyi Református Egyházkerület éves közgyűlésének nyitómozzanataként első ízben került sor Brassóban, a belvárosi templomban, lelkészszentelésre: tizenegy fiatal – tíz férfi és egy nő – tett esküt Isten színe előtt.

Bálint Emőke, Jánossy Alíz
Krónika-Eklézsia, 2011-07-08

Nincsenek megjegyzések: