szombat, július 09, 2011

Vannak még őszinte emberek...

Szép, csendes és egyszerű – talán így jellemezhetnénk a legtalálóbban azt a felvonulást, amelyet kedden este szerveztek Brassóban, a Cenk alatti város kommunista rezsim idején lebontott református templomának helyére.

A szemerkélő eső ellenére nagyon sokan megjelentek a református egyház által szervezett eseményen, ott volt többek között Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kató Béla püspökhelyettes és Eötvös József generális direktor, de a más felekezetek lelkipásztorai, a brassói magyarság vezető politikusai is, a hívek és más felekezetű érdeklődők is szép számban felvonultak. „A méltóságmeneten mindenki részt vett, aki együtt érez velünk” – jelentette ki a Krónika kérdésére Kassay Géza belvárosi lelkipásztor.

A két, zászlót vivő székely ruhás fiatal által felvezetett menet a Kolostor (Mureşenilor) utcáról indult, a végállomás pedig az Aro Szálloda volt, ennek új szárnya áll ma ugyanis az 1963-ban lebontásra ítélt templom helyén. Azt, hogy itt egykor Istennek szentelt ingatlan állt, egy élő sövénnyel elkerített terület közepén elhelyezett tábla jelzi – ennek felállításához a hotel tulajdonosa anyagilag is hozzájárult. Bár az emléktáblát – ami egyébként az útról alig észrevehető – nem lehet megközelíteni, a felvonulás résztvevői most elhelyezhették talapzatán a megemlékezés koszorúját.

A tábla mellett beszédet mondott Pap Géza püspök, illetve Szegedi László kőhalmi lelkipásztor. Ezekben főként arra tevődött a hangsúly, hogy bár a templomot lebontották, a közösség még él, s ezért kell hálát adni. Nem a templom újraépülésének, hanem a sebek begyógyulásának van itt az ideje, mert Jézus is csak szimbolikusan mondta, hogy három nap alatt felépíti a templomot. Ebben a lelki épülésben van a lényeg, hangzott el mintegy útravalóként. Az esemény méltóságteljességéhez a brassói dalárda is hozzájárult.

A méltóságmenetet megelőzően az Erdélyi Református Egyházkerület éves közgyűlésének nyitómozzanataként első ízben került sor Brassóban, a belvárosi templomban, lelkészszentelésre: tizenegy fiatal – tíz férfi és egy nő – tett esküt Isten színe előtt.

Bálint Emőke, Jánossy Alíz
Krónika-Eklézsia, 2011-07-08

hétfő, július 04, 2011

Egy ige és egy gondolat

"Bizonyára ti magatok vagytok
a nép, és veletek kihal
a bölcsesség!" Jób 12,2

Jób szavai akkor hangzanak el, amikor már-már úgy tűnik, hogy barátai nem tudják abbahagyni a szenvedése kapcsán megszülető okosabbnál okosabb "kinyilatkoztatásaikat". Én is szoktam megmondani a "tutit", utána pedig restelkedni...
Lelkészek rendes szokása az ilyen fajta "kinyilatkoztatás", a pótolhatatlan okos vélemény mindenben és mindenhol.
Lehet, hogy nem csak a lelkészek értenek ehhez?

Jób imádsága:
Megvallom azért, hogy nem értettem, csodadolgok ezek nekem, és fel nem foghatom. Hallgass hát, kérlek, én hadd beszéljek, én kérdezlek, Te pedig taníts engem!" Jób 42,3-4

Ike fesztiválon voltunk, Szovátán

Ike fesztiválon voltunk, Szovátán

Ike fesztiválon voltunk, Szovátán

Ike fesztiválon voltunk, Szovátán