szombat, május 26, 2012



     Azután így szóltam: Halljátok hát, Jákob fejedelmei, és Izrael házának vezérei! Vajon nem nektek kellene-e ismerni a jogot? Mégis gyűlölitek a jót, és a gonoszt szeretitek. Amikor majd felfalják népem maradékát, bőrét lenyúzzák, csontját összetörik, amikor majd felaprózzák, mint a húst a fazékban, a pecsenyét a lábasban, akkor majd kiáltanak az Úrhoz. De ő nem hallgatja meg őket; elrejti majd előlük arcát abban az időben a bűnök miatt, amelyeket elkövettek. Ezt üzeni az Úr a prófétáknak, akik félrevezetik népemet: Ha van mit a foguk alá venniük, azt hirdetik: "Béke!" De ha valaki nem tömi a szájukat, hadat üzennek ellene. Nos, ezért látomás helyett éjszaka borul rátok, jövendölés helyett sötétség tör rátok. Lenyugszik a nap a próféták felett, a nappal éjszakára fordul. Akkor majd megszégyenülnek a látók, szégyen borítja a jövendőmondókat. Mindannyian elfödik arcukat, mert nem jön az Istentől üzenet. Engem azonban erő tölt el, az Úr Lelke, igazság, bátorság, hogy feltárjam Jákob előtt vétkét, Izrael előtt gonoszságát. “ Mikeás 3, 1-8

Engem azonban erő tölt el…

             Mikeás próféta szavai egy lélek nélküli világ képét tárják elénk.  Hiányzik ebből a világból a Lélek,  emiatt érezzük és mondogatjuk, hogy “lelketlen, embertelen világ amelyben élünk”. Hiányzik az igazság, a jó és a gonosz közti különbségtétel, de nincs méltányosság sem. Azok, akiknek tiszte lenne tudni az ítéletet a gonoszt kedvelik és megvetik a jót. A világi vezetők vaksága ez. Magukat és érdekeiket látják csupán, annak árán is, hogy a rájuk bízott népet nyúzzák azért, hogy ők meghízzanak.
            Az Úr szava nem csak a világi vezetők ellen szól, hanem azok ellen az egyházi személyek ellen is, akik saját érdekeiket szem előtt tartva csupán megélhetés forrását látják szolgálatukban. “Ha van mit rágniuk békességet hirdetnek”. Ezzel a magatartással látszólag jót tesznek. Jóváhagyják mindazt, amit az emberek tesznek, s legtöbben ennyit várnak csak tőlük. Az egyház legyen jelen, amikor ők akarják, és mondja, amit hallani akarnak: keresztelőn, esüvőkor, temetésen. Jóváhagyják ami körülöttük történik, mindaddig, amíg nekük garantált a megélhetésük. A bűnt nem nevezik bűnnek, sem a maguk, sem a népük életében. Egyetlen ellenségük és békételenségük, ha valaki szegénysége vagy ellenérzése okán “ nem vet valamit szájukba”. Néma ebek, akik hallgatnak, ha csontot kapnak. S akkor szólnak, ha nincs mit rágni.
       Isten megítéli ezt a világot. Büntetése az, hogy “elrejti orcáját előlük”, “sötétség jön rájuk”. Nagy büntetés, amikor az ember bűneivel, azoknak következményeivel magára marad. Az áldás: “ Világosítsa meg rajtad arcát az Úr”. Isten közelségének hiánya a sötétség, Isten elrejtett arca, az isteni útmutatás hiánya: “Nem lesz felelet Istentől” 7.v. maga az átok, a nyomorúság.
     Lélek nélküli világ, amelyben a “lelketlenség”, kegyetlenség és vakság oka  Isten vezetésének hiánya. Az embereket saját érdekeik vezetik csupán. Isten kegyelme az, hogy ott van ebben a világban az ő Lelkével beteljesedett ember: “ Engem azonban erő tölt el, az Úr Lelke, igazság, bátorság, hogy feltárjam Jákob előtt vétkét, Izrael előtt gonoszságát.” Ember, aki mindenek ellenére mondani tudja: “Én ellenben”. Nem az örök ellenzéki ő. Nem a maga elgondolása, érdekei helyezik szembe a világgal, hanem a Lélek vezetése. Nem örök elégedetlensége teszi mindennel és mindenkivel szemben kritikussá. Mássá teszi az a Lélek, a “kenet”, melyet az Úr ad az övéinek. Nem csak békességet hirdet. Nevén nevezi a dolgokat. Először “Jákób vétkét és Izraelnek bűnét hirdeti” és csak utána a békességet: “Hűséget mutatsz a Jákóbnak, irgalmasságot Ábrahámnak” 7,20.
     Külön utakon járó ember Ő, nem különc, de nem indul a sokaság után, Isten vezetésére hagyatkozik, igazi pünkösdi ember, aki tudja, hogy az Úr lelkének ereje nélkül semmi, de az Ő Lelkével betelve akkor is erős, amikor
erőtelen. Sőt, akkor a legerősebb!
                                                       S.A.


Engem azonban erő tölt el, az Úr Lelke…” Mikeás 3,8

A pünkösdi ünnep alkalmával
gyülekezetünk vendége lesz Oláh Mátyás VI. éves teológiai hallgató.


Istentiszteleteket tartunk:
Csütörtökön, pénteken és szombaton este 7-től a templomban. (Bűnbánati istentiszteletek)
Pünkösd I. napján de 11-től - úrvacsoraosztással, du. 6-tól
Pünkösd II. napján de 11-től
Pünkösd III. napján de 11-től
A délelőtti istentiszteleteken Oláh Mátyás teológus hirdeti az igét. Homoródon pünkösd II. napján 13 órától lesz istentisztelet.

Áldott ünnepet kívánunk mindenkinek!

kedd, május 22, 2012


Bod Péter világában

2012. május 16., szerda
Irodalomtörténész, történetíró, teológus, református lelkipásztor. A 18. századi magyar tudományos élet legkiemelkedőbb egyénisége. Ötvenhét esztendejét néhány év nagybányai tanítóskodás és hollandiai peregrináció kivételével Dél-Erdélyben élte le. Mégis a magyar művelődéstörténet legnagyobbjai közé emelkedett. A fontosabb helyszíneket jártuk körbe, hogy Bod Péter (1712–1769) nyomát keressük.

vasárnap, május 20, 2012

             Adja meg nektek, hogy hatalmasan megerősödjék bennetek a belső ember

"Adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy hatalmasan megerősödjék bennetek a belső ember az ő Lelke által; hogy a Krisztus lakjék szívetekben a hit által, a szeretetben meggyökerezve és megalapozva képesek legyetek felfogni minden szenttel együtt: mi a szélesség és hosszúság, magasság és mélység; és így megismerjétek Krisztusnak minden ismeretet meghaladó szeretetét, hogy teljességre jussatok, az Isten mindent átfogó teljességéig." Pál levele az Efézusbeliekhez 3,16-19


                Péter erősnek hitte magát. Fogadkozott. Ha mindenki megtagad én akkor sem. És az első komolyabb próbatétel alkalmával azt mondja: "Nem is ismerem ezt az embert.". Ebben a pillanatban szólal meg a kakasszóval egyidőben a Lélek szava, a Léleké aki eszünkbe juttaja mindazt, amit Jézus mondott nékünk: "Mielőtt a kakas szólana, háromszor tagadsz meg engem". És ekkor Péter elgyengül. Látszólag. ... Mert sírni kezd.  De számára ez a belső emberben való hatalmas megerősődés kezdete. Most már tudja, hogy "mikor erőtelen vagyok, akkor vagyok erős."