vasárnap, június 10, 2012

Már Platón is tudta, avagy "Nagy bőségében vagyunk hát a jótevőknek."


XII.
És most gyere csak, Melétosz, és felelj: vajon fontosnak tartod, vagy éppen nem, hogy az ifjak a lehető legderekabbak legyenek?
MELÉTOSZÉn bizony igen.
SZÓKRATÉSZRajta hát, mondd meg most ezeknek itt, ki teszi őket derekabbá. Világos, hogy tudod, hiszen törődöl vele. A megrontójukat már meg is találtad: engem, amint mondod; ide is állítasz; be is vádolsz. De most jelöld meg azt, aki derekabbá teszi őket, és jelentsd ezeknek, kicsoda az. Látod, Melétosz, hallgatsz, és egyetlen szót sem tudsz szólni. Nem tartod ezt csúfságnak és elég bizonyítéknak az állításomra, hogy soha nem törődtél a dologgal? De hát mondd meg már, te derék ember, ki teszi őket derekabbakká.
MELÉTOSZA törvények.
SZÓKRATÉSZDe nem ezt kérdem, te legderekabb, hanem melyik ember, aki mindenekelőtt ezeket is ismeri, a törvényeket.
MELÉTOSZHát ezek a bírák, Szókratész.
SZÓKRATÉSZHogy érted ezt, Melétosz? Ezek tudják az ifjakat nevelni és derekabbá tenni?
MELÉTOSZDe mennyire!
SZÓKRATÉSZÉs vajon mindnyájan vagy némelyikük igen, némelyikük nem?
MELÉTOSZMindnyájan.
SZÓKRATÉSZHérára, jól beszélsz! Nagy bőségében vagyunk hát a jótevőknek. Hát aztán? Ezek a hallgatók itt derekabbá teszik őket; vagy nem?
MELÉTOSZEzek is.
SZÓKRATÉSZHát a tanács tagjai?
MELÉTOSZA tanács tagjai is.
SZÓKRATÉSZHogyan, Melétosz, csak nem a népgyűlésben a népgyűlés tagjai rontják meg az ifjúságot? Vagy talán azok is mindnyájan derekabbá teszik?
MELÉTOSZAzok is.
SZÓKRATÉSZÚgy látszik tehát, minden athéni polgár derekabbá és jobbá teszi őket, kivéve engem: én vagyok egyedül a megrontójuk. Ezt mondod?
MELÉTOSZBizony nagyon is, éppen ezt mondom.
SZÓKRATÉSZÍgy hát nagy szerencsétlenségre ítélsz. És most kérlek, felelj. Úgy gondolod, a lovaikkal is így áll a dolog? Minden ember jobbá teszi őket, és csak egy rontja el? Vagy pedig éppen az ellenkezője igaz: egy képes csak derekabbá tenni a lovakat, vagy csak nagyon kevesen: a lovászok. A többiek pedig, ha foglalkoznak velük és használják őket, elrontják. Nem így áll a helyzet, Melétosz, a lovakkal is és minden más élőlénnyel is? De bizony így, akár tagadjátok, te és Anütosz, akár beleegyeztek. Mert hiszen nagy-nagy szerencséje volna az ifjaknak, ha csak egy ember rontaná őket, és a többi mind javítaná. Csakhogy, Melétosz, te eléggé bebizonyítod most, hogy soha nem is gondolkoztál az ifjúság felől, és világosan kimutatod azt a gondatlanságot, hogy soha nem törődtél avval, amiért engem törvényszék elé vezetsz.