csütörtök, június 16, 2011

Sorozat

A Lélek gyümölcse:
Öröm

Van szeretet, ami nem a Lélek gyümölcse. Szeretet, amit mi mondunk vagy gondolunk annak. De amikor megvizsgáljuk azt, amit a Szentírás mond a szeretetről (Pál apostol Korintusbeliekhez írt első levele 13.rész), akkor döbbenünk rá arra, hogy a miénk legtöbbször önzés. Joó Sándor egy igehírdetésében ellentétpárokkal érzékelteti azt, hogy mi a különbség a kettő között: a miénk viszonzó, érdem szerinti, kérkedő, hangoztatott szeretet. Ama Lélek szerinti pedig kezdeményező, rászorultság szerinti, elrejtőzködő, de mégis inkább látható, mint hallható szeretet.
Ugyanígy van öröm is, ami nem a Lélek gyümölcse. Jön magától, mert okom van rá, mert alkalom nyílik az örvendezésre, mert általában jól mennek a dolgaim, sikeres vagyok, egészséges.
A tanítványok egy alkalommal örvendezve térnek vissza Jézushoz, újságolva hogy „Uram, még az ördögök is engednek nekünk a te neved által!” Lk.10,17 Jézus azt válaszolja: “azon ne örüljetek, hogy a lelkek néktek engednek, hanem inkább azon örüljetek, hogy a ti neveitek fel vannak írva a mennyekben”. Lk.10,20 Nem örömüket akarja ezzel elrontani Jézus, hanem annak súlypontját változtatja meg. Nem lesz sikerfüggő, hanem forrása - sikerben és sikertelenségben egyaránt táplálja és élteti-, annak bizonysága, hogy “életemben és halálomban, (…) mind testestől mind lelkestől Jézus Krisztus tulajdona vagyok” . (Heidelbergi Káté)
Ezért mondhatja Jakab apostol, hogy “teljes örömnek tartsátok, amikor különféle kísértésbe estek”, mert még az is Hozzá vihet közelebb. Ezért nevezheti Pál apostol a sokszor megtévedő gyülekezeteket is “az én örömöm és koronámnak”, pedig mennyi bosszúságot okoztak, milyen sokszor engedetlenek voltak. Velük együtt pedig a Lélek ajándékaképpen valljuk mi is, hogy “az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szentlélek által való öröm.” Rm.14,17

szerda, június 15, 2011

közérdekű

Podul de la Hoghiz intră în reparaţii

Publicat in: myTex.ro - portalul tau de stiri online nr. 5429 din Ma, 14 Iun 2011
Compania Naţională de Drumuri Naţionale a scos la licitaţie execuţia de lucrări de reparaţii la podul de peste râul Olt din localitatea Hoghiz, de pe DN 13. Valoarea estimată a contractului este de 1,9 milioane de lei (fără TVA), iar documentaţia necesară se poate obţine de la sediul filialei braşovene a instituţiei, de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 13. Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare la licitaţie a fost stabilit pentru 1 iulie. Durata lucrărilor de execuţie este de patru luni. Fondurile necesare finanţării vor fi asigurate de Banca Europeană de Investiţii, precum şi de la Guvern. (C.H.)

hétfő, június 13, 2011

www.reformatus.ro
Érted? Teérted! Diakónia. A film a 10 éves Diakónia Keresztyén Alapítvány történetét foglalja össze. Hála, alázat, szakmaiság, nyitottság- kulcsszavak, amelyek alappilérei ennek a szolgálatnak. RTV-Kolozsvári Területi Stúdió produkciója. Szerkesztõ: Márkus Etelka