PROMISIUNI. După ani de demersuri şi solicitări la Guvern, Drumul Şercaia-Hoghiz ar putea primi finanţare
Publicat in: myTex.ro - portalul tau de stiri online nr. 5355 din Jo, 17 Mar 2011
Drumul judeţean 104 Şercaia-Hoghiz, construit în urmă cu 60 de ani, ar putea fi reabilitat până la sfârşitul acestui an, prin Programul naţional de dezvoltare a infrastructurii, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi de cel al Mediului. Într-o primă fază ar putea fi alocate 8 milioane de lei.
Şoseaua de legătură dintre cele două localităţi este plină de gropi şi este circulată zilnic de sute de maşini de mare tonaj, motiv pentru care localnicii au numit-o „drumul ruşinii” şi au protestat în repetate rânduri pentru a atrage atenţia asupra acestui fenomen.
Primarul din Şercaia, Cristinel Paltin, spune că drumul s-a deteriorat în ultimii ani din cauza traficului maşinilor de mare tonaj şi că starea arterei de circulaţie datează de pe vremea când balastierele lucrau la reabilitarea tronsonului Braşov-Târgu Mureş.
„La acea vreme s-a exploatat tot balastul de la Şinca Veche şi tranzitul s-a făcut pe drumul Şercaia-Hoghiz. De atunci, drumul a început să se deterioreze, iar noi ne certăm unii cu alţii. Reabilitarea acestui drum reprezintă o prioritate, iar noi am eliberat certificatul de urbanism în urmă cu câţiva ani. Promisiuni am tot primit! Ar fi bine ca drumul să fie inclus în programul reabilitare, pentru că noi nu avem bani nici măcar pentru a asigura cofinanţările la proiectele pe care le avem noi în derulare”, a spus primarul din Şercaia.
„Peste 25 km de gropi!”
Drumul dintre Şercaia şi Hoghiz se întinde pe 25 km şi se află în responsabilitatea Consiliului Judeţean (CJ) Braşov. Conducerea administraţiei judeţene a precizat, însă, că nu poate susţine financiar reabilitarea drumului, fiindcă este vorba despre peste 35 de milioane de euro.
Din acest considerent, CJ Braşov a demarat procedurile de clasare a drumului în drum naţională, însă decizia în acest caz aparţine Ministerului Transporturilor şi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. „Consiliul Judeţean a realizat deja studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru acest drum, iar Ministerul Dezvoltării a promis că el va fi finanţat în acest an, dar se pare că proiectul a fost amânat. Drumul intră în programul Ministerului Transporturilor de reabilitare a celor 10.000 km la nivel naţional. Contează ca proiectul să înceapă, însă depinde şi cine va fi constructorul. Dacă va fi unul profesionist, eu cred că în 3 luni de zile, drumul va fi reabilitat. Din experienţa mea de constructor, cred că acest proiect se va putea finaliza în 3 luni de zile, chiar dacă este vorba despre peste 25 km de gropi. Este vorba totuşi de reparaţii. Consiliul Judeţean a făcut ceea ce trebuie şi s-a propus la un moment dat clasarea drumului în drum naţional”, a declarat vicepreşedintele CJ Braşov, Ion Ochi.
Deputatul PNL Mihai Donţu a propus recent un amendament privind alocarea a 8 milioane de lei pentru reabilitarea arterei de circulaţie.
La rândul său, senatorul PD-L, Marian Rasaliu, susţine că drumul are toate şansele să fie cuprins în Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, demarat de Ministerul Dezvoltării Regionale.
Cosmin HORJAN & Andreea TÃNÃSOIU
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése