kedd, március 24, 2020


A jerikói vak meggyógyítása (Lk. 18,35-43)
35Történt pedig, amikor Jerikóhoz közeledett, hogy egy vak ült az út mellett, és koldult. 36Hallotta, hogy sokaság megy el mellette, kérdezősködött, hogy mi az. 37Megmondták neki, hogy a názáreti Jézus megy arra. 38Ekkor így kiáltott fel: Jézus, Dávid Fia, könyörülj rajtam! 39Akik elöl mentek, rászóltak, hogy hallgasson el, de ő annál inkább kiáltozott: Dávid Fia, könyörülj rajtam! 40Jézus megállt, és megparancsolta, hogy vezessék hozzá. Amikor közel jött, megkérdezte tőle: 41Mit kívánsz, mit tegyek veled? Ő így szólt: Uram, hogy újra lássak. 42Jézus ezt mondta neki: Láss! A hited megtartott. 43És azonnal megjött a szeme világa, és követte őt, dicsőítve Istent. Amikor ezt látta az egész nép, dicsőítette Istent.
Zákeus (Lk. 19,1-10)
Ezután Jézus Jerikóba ért, és áthaladt rajta. 2Élt ott egy Zákeus nevű gazdag ember, aki fővámszedő volt. 3Szerette volna látni, hogy ki az a Jézus, de kis termetű lévén, nem láthatta a sokaságtól. 4Ezért előrefutott, és felmászott egy vadfügefára, hogy lássa őt, mert arra kellett elmennie. 5Amikor Jézus odaért, felnézett, és így szólt hozzá: Zákeus, jöjj le hamar, mert ma a te házadban kell megszállnom. 6Ekkor sietve lejött, és örömmel befogadta. 7Akik ezt látták, mindnyájan zúgolódtak, és így szóltak: Bűnös embernél szállt meg. 8Zákeus pedig odaállt az Úr elé, és ezt mondta: Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit törvénytelenül vettem el, a négyszeresét adom vissza annak. 9Jézus így felelt neki: Ma lett üdvössége ennek a háznak, mivelhogy ő is Ábrahám fia. 10Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.

Két ember aki Jézust keresi. Az egyik tudja mit akar: „Uram, hogy újra lássak”. Lk.18,41. A másik kíváncsi: „Szerette volna látni, hogy ki az a Jézus”. Az egyik szívből, a másik színből, de Jézust keresik. Egyiknek meghallja kiáltását, a másikat meglátja nyomorúságában a Mester. Az egyiknek megjön szeme világa és újra lát. A másik egész életében „vak” volt, soha nem látott, soha nem látta a találkozásig életét olyannak amilyen. Neki is megnyílik a szeme: látja, hogy elrontotta életét s azt is, hogy most van a jóvátétel ideje. Az egyik „közel ment Jézushoz”, a másikra Jézus „felnézett”. Bíztasson példájuk, hogy mindkettőjüket meglátta Jézus, mindkettőjük élete megváltozott a találkozás következtében. Kiáltsunk bátran:
Jézus, nyájas és szelíd, láss meg engemet,
Hallgassad meg, hű Megváltóm Gyermekedet!
Bűnöm láncát oldja fel kegyelmed s a hit;
Törjed össze balga szívem Bálványait!
Szabadságot adj nekem és tiszta szívet,
Vonj magadhoz, Jézusom, hogy Járjak Veled!
Vezess engem utadon: magad légy az út,
Melyen lelkem a halálból Életre jut!
Jézus, nyájas és szelíd, láss meg engemet:
El ne engedd, hű Megváltóm, már kezemet!
(Református énekeskönyv, 447. ének)


Nincsenek megjegyzések: